Tuesday, February 14, 2012

Melbourne Part 1::


sorry. sorry. sorry. aku sangat busy. dan aku terlupa aku ada Belog.heh!..last entri blog 3 bulan dulu entri dia Australia Here I Go, dah jemu orang baca..hahanampak tak gambar kt atas tu..yes! I've been to Melbourne Australia =)
ok jom tengok apa yang ada masa aku pg Melbourne..sebelum tu nak gtau dulu yang aku pergi sana ngan my bestest friend Nuex Rosli.. seriously berdebar giler masa mula2 jejak kaki kt Melbourne Airport masa tu jam Aussie pukul 1.30a.m.. sebab memang strict giler pegawai2 Kastam n Airport Force die. so bagi saper yg merancang nak pergi sana, make sure there is no prohibited item dibawa bersama ye...Ingat tak kat entri sebelum aku kata nak pergi Sydney skali kan, but after several thoughts kitorang tak jadi pergi since banyak yang nak explore kat Melbourne ni..next time maybe Pastu make sure rancang betul2 sebelum pergi. Sebab every single detail will be asked and prepare your answer well.
Selesai je urusan kt Kastam tu , kitorang pergi la kt satu sudut ni, baru nak cari hotel bajet mana nak tinggal, menariknya ialah die siap sedia tepon percuma directly call to the hotel, just press the numbered hotel listed on the board. ada lebih kurang 23 Bajet Hotel so kitorang decide nak amik Discovery Hotel since itu yang dekat dengan Melbourne Town and itu je yang nampak murah ngan bajet kitorang.
Pastu baru kuar je Airport tu, mak aih!!! berasap mulut...Sejok Sejok! aku rasa. dekat2 8 degree celcius kot.. Takleh jadi ni, kitorang masuk dalam balik.. pergila makan kat Villa & Hut Cafe dalam Aiport tu.. aku amik Hot Chocolate and Danish Fingers.Pastu kitorang pergilah kt kaunter Sky Bus, since itu satu2nye shuttle bus yg ada kt situ and boleh bawak kitorang pergi ke Discovery Hotel tu..
::dalam flight::


::Masa kitorang sampai kat Melbourne Airport::
::Villa & Hut Cafe::
::SkyBus::
menggigil2 beli tiket pastu kejap je bas pun sampai. Bas pun bawak sampai ke Bus Terminal and Sky Bus give us a complementary service by drive us directly to Discovery Hotel. Sampai Discovery Hotel tu dalam pukul 7.00 am macam tu takleh masuk lagi since CHECK IN pukul 2 ye..haha jadi kitorang bagi nama je kata nak duduk dulu, then kitorang tanya la kt Lady yg Jaga kaunter tu mana port breakfast best!..hahah padahal baru je makan. gile2. they suggest us to go to Yarra River which is just walk-able distance from the hotel. Mmg orang kat sini kenderaan utama mereka adalah KAKI!! haha..merata2 orang jalan. pergi kerja jalan, pergi lepak kt Pub pun jalan kaki jah!. then sampai Yarra River, hmm what to say biasa je..tapi one unique thing is that kitorang jumpa ala2 replica Paris Tower..hahaha..pose pose (peta gambo la).. Pastu takde apa nak buat kitorang jalan KAKI pergi tempat utam kitorang nak pergi hari tu Queen Victoria Market kat Queen St. Aku respect and kagum dengan sistem dorang. SERIOUSLY, macam pasar tempat kita gak...tapi memang Bersih gile..kita kalau pergi pasar ikan tempat kita forsure lipat seluar and angkat kain..kat sana siap leh baring2 lagi okeyh!..Buah2 dan sayur die segar. so breakfast kitorang pagi itu ialah Strawberry jah.. pastu kt Queen Victoria Market tu jual banyak cenderahati yg sangat berbaloi untuk dibeli. tapi sbb bajet aku sket, aku beli apa yg patut je. kalau korang pergi Melbourne..make sure ini termasuk dalam List korang..





Then on the way nak balik semula ke hotel, kitorang masuk jalan Franklin St..sebab kitorang nak cari Bunyip Tours which yg akan akan bawak kitorang next day and day after the next day untuk tour around Melbourne(adalah tempat2 nya, itu akan diberitahu next part of the story).. masa kt Bunyip Tours Agency tu, sebelah die ada Elephant Hotel, saje je try masuk tanya harga..Seriously LAGI MURAH dari discovery hotel..apa lagi..tros bayar and amik..pastu cepat2 lari ke discovery hotel untuk amik back..kitorangpun masuk kt jalan Elizabeth St..which memang kitorang kene pergi sana again sbb nampak seuatu yg MENARIK(nak tahu?? next episode ye)..hoho..pastu masuk la Elephant Hotel tu..tidor sampaila petang lebih kurang 5.30pm camtu.. then kitorang pergi Parliament Building...SMART..tu je yg aku bleh cakap..the rest of the day kitorang jalan around the city tu..which sebab jalan kaki kitorang round yang dekat2 dulu..esok lusa baru jalan2 tempat lain.. so street yang mmg happening kt situ ialah Franklin St and Elizabeth St...Menu that Night: Tuna Sandwich. Done Part 1::

Pictures tell Everything::





Friday, October 28, 2011

Australia Here I Come::

haha~ tajuk Cam best je..memang Lagi Best oo. ok2 straight to the point.. sebenarnya aku pernah bercita-cita masa dah kerja nanti nak g travel merata2..hahah ( ntah2 membe aku Semut Kerdil ni sedang berkata sendirian~bagus lagi kau bercita2 pergi Mekah)..hehehe..kata travel~wajib la Mekah is one of the destination InsyaAllah..will go there =) so i plan ngan my bestie Nuex Rosli..mula2 cadang nak g Paris (kelaaas kau Maria..tp duit tak ikhlas sgt dlm poket ni..bajet xmelepas) cari lagi tiket2 murah Kt Air Asia ( i x promote occay!..hahah tapi kalau Air Asia amik i jadi duta ok, hari2 i promote..hahahha) then, jumpa tiket g Australia~murah..ye sgt murah..dulu dlm 2.5K skrg dlm 1K sahaja.

then aku pun bincang2 ngan Nuex...sbb masa ktorg nak pg ni musim SUMMER..berpikir gak banyak kali..hahah lain la kalau aku kulit putih melepak leh la pergi buat tanned kulit ke..hahah tp aku peduli hape..hahah nak g travel gamaknye..pastu ada membe kt situ kata masa Summer byk benda best kt situ and then its early summer so sejuk jugak sket2~so ktorg pun agreed pergi tarikh nya InsyaAllah 5 December - 10 December..beli la tiket tu..

pastu before pergi ni..ada beberapa perkara yg perlu aku buat..::

1. Buat International Pasport ( hahaha..xpernah ada ye..buat ni pun sbb nak g Brunei Bulan 11 ni).
2. Cari tempat2 best kt sana..plan nak g sydney terus..tp ntah la..stakat ni byk tempat best yg aku dah survey, such as Victoria Market, Crown Plaza, tempat animal conservation, St Khilda Beach, Dockland, South Wharf, Block M(tempat makan student Malaysia) dan banyak lagi sedang survey ni..nak make sure 6 hari disana tak buang masa..hahaha
3. kumpul Duit utk berbelanja disana..hahaha

so doakan semuanya pergi balik selamat occay! till then guys..ciao =)

Saturday, October 15, 2011

10 Things I Love::



Day 2: 10 Things I <3::

1. aku suka baju warna pastel ( ungu, biru,hijau) + warna hitam dan juga putih. dengan kata lain suka cuba warna yang pelik tapi aku selesa n sesuai OK!
2. love to travel::but now in the mission to conquer Korea and Aussie..hehe
3. suka masak dan suka tengok program masak ( duh~ its not lame ok! lelaki masak = MACHO+SEXY)
4. suka tengok benda2 kecil ~ i mean in terms of GADGET ye..
5. suka kumpul cerita walaupun xhabis tengok, bila tu nak habiskan..tunggu episod baru yg lain kuar kot...hahaha,,,perhaps perhaps perhaps?
6. suka kumpul key chain~ ada satu tong besar kt umah..sumer dari hasil PAU daripada membe yg rajin pergi travel.
7. love to see nice n sweet things~ pastu senyum sorang2::bodo..hahaha..xcaye? tanya hazwan..die pernah tgk aku senyum dlm tempoh yg agak lama ye~ lepas tgk sesuatu yg SWEET..
8. suka tengok benda geometri dan abstrak dari frame gambar sampai la ke cadar~::in mission nak beli cadar FUTURISTIK~jumpe kt IKEA..smart!!
9. suka CAKAP dan kadang2 SUKA MEREPEK~ harap bersabar ye dgn aku..hahah
10.suka anda yg sedang membaca ( sape2 la~heee..tiada KONTROBENCI)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...