Wednesday, September 14, 2011

Manusia Manusia::

aku terpikir sesuatu hari ni selepas baca surat khabar hari ni ( baca online je::al maklumla susah nak masuk kertas tu kt sini). aku pelik betul..sepanjang aku hidup selama 25 tahun ni..byk jenis orang yang aku jumpa..apa yg akunak kogsi hari ni boleh la kita sama2 pikirkan.. sehingga skrg mesti mcm2 orang yang korang dah kenal kan..ada yg korang suka ada yg korang rasa nak menganjeng je sbb tak suka.. aku sebenarnya ada mengkategorikan beberapa peel atau kerenah manusia..korang boleh sedia tambah ye.. maklumlah aku pun sedang belajar jugak ni..

Kategori Pertama: Manusia Yang Baik::

Manusia yang macam ni yang memang boleh menjaga hati kita la..dari segi perangai, pemakaian dan juga rupa bukan jadi ukuran. tapi nak kenal orang macam ni kene tengok dari segi amalan nya..akhlak nya juga. sebab ada orang jenis cakap berapi tapi habuk pun tarak. sebab aku ingat lagi ustaz aku ada pesan **Ilmu dan Amal adalah 2 perkara yang berbeza..tak semestinya ko bijak ada semua ilmu agama ko baik ouh tidak selagi ko xmengamalkannya anda belum dikategorikan seperti itu. Manusia yang baik ni selalunya hemah bila berkata-kata pastu kita susah nak tengok dia ni EGO atau BONGKAK...


Kategori Kedua: Manusia yang Buruk::

Maksud aku buruk bukan dr segi rupa. tapi PERANGAInya. Pattern yang selalu aku jumpe kt dunia ni contohnya ::

Teratai : Dahlia, kita kena buat rancangan tahunan ke?
Dahlia : eh, xyah la.. rilek je.
Teratai : Awak xbuat la ek?
Dahlia : maleh la.
Pemantau : Hey Teratai kenapa awak tak buat Rancangan Tahunan?? cuba lah rajin sket macam si Dahlia ni.. semua die buat..
Teratai : err..saya minta maaf cik. (sambil tengok di buku Dahlia~yer die memang buat)

Dibelakang Teratai

Dahlia : cik, saya sebenarnya dah suruh Dahlia buat Rancangan Tahunan tu..tapi ntahla...
Pemantau : laa malasnye die.. bagus la die dapat rakan mcm awak yg boleh menasihati die.

Adess. tak ke macam haremm cengitu perangai orang.. banyak lagi situasi yg boleh aku bagi contoh. tapi cukuplah sekadar itu.

Kategori Ketiga: Manusia Sok Suci::

Haa yang ni la paling bahaya sekali. aku paling tak suke n benci ngan makhluk yang macam ni. nak aku bagi contoh?? contoh yang paling mudah::

Contoh 1::
Dikhalayak ramai depan ustaz2:
Akim : Mat, kenapa ko tak pergi surau baca yasin..kan ke hari ni Malam Jumaat. kan elok mengimarahkan Malam Jumaat. **bla2 ceramah sket.
Mat : Hmm ok2. InsyaAllah aku pergi.

Malam yang sama Mat pergi bilik kawan Mat, nama die Arip . Buka je pintu nampak Akim ngan Arip:

Mat : Akim, Arip, ko tengok apa tu?
Aris : Rilex la Mat. Xjantan la kalau xtengok benda ni.

Sentap hati mak nak. ko sok suci depan ustaz2..tapi belakang macam **(korang label la apa yg patut)

Contoh Dua::

di hadapan orang.
Azam : macam hanjeng kan si Malim tu. ada ke boleh buat aku macam tu. Panas aku. kalau ikut hati aku, aku lempang jugak die tu. Mulut cam taik.
Pais : Jangan cakap macam tu Azam. die manusia gak. Ko banyak la berdoa, Sabar. biar kita jadi golongan yang berssabar.
Orang-Orang : (dalam hati~ bagusnya Pais ni..sangat baik budi bahasa nya)

Dibilik

Pais : Azam, kalau aku jadi ko.. aku g maki je si Malim tu. Biadab tak kena tempat.
Azam : Pttf~ ( dalam hati..bangsat lagi kau dari si Malim tu)

X ke korang sentap bile tengok kejadian ni~ haha..So ini lah tiga je kategori manusia yang aku leh discuss. Banyak lagi..tp sekadar perkongsian yang sedia ada. haha::

Sunday, May 1, 2011

Cherita KonboKesyen

how to start? ermmm.... cmnilah.. setelah penat lelah bertelaah (hahah..boley??) di maktabun(IPG Kampus Perguruan Islam selama 1 Tahun Setengah di (ada stgh di situ ye) dan (IPG Kampus Raja Melewar, Soromban selama 4 Tahun dan aku telah slamat berkonvokesyen di PICC, Putrajaya~for the first time in my life aku berkonvo~(mgkn second kot kalau aku amik kira konvo masa kat Skolah dulu..gohoho)..

apa pun aku puas hati sbb::::
1. aku dapat senangkan hati mak ayah aku dan yang aku telah berjaya menebus kekalahan masa Matriks dulu..
2. aku dapat pensyarah yg sentiasa ada dibelakang untuk menyupport aku dlm kuliah..
3. aku dapat kawan2 yang ada masa susah dan senang yang banyak membantu aku masa belajar(walaupun last minute okeh)..
4. aku dapat buktikan pada Pendengki Lahnat bahawa perbuatan dia tak menjejaskan sikit pun aku~(kalau ada la >..<)
5. yang paling best skali aku dpt puaskan hati aku capai target..

satu nasihat aku utk semua pelajar diluar sana:: jangan kedekut ilmu dan ingatlah apabila kita berkongsi walaupun sepatah kata InsyaAllah Allah pasti akan membalas~ pastu satu lagi nasihat.. jangan menyombong berlagak pandai..tanyalah apa yg tak tahu walaupun dia musuh kita atau die pesaing kita** wink wink...=)

seriously aku xrajin, malas dan dlm erti kata agak last minute ye~ tapi atas berkat doa Mak Abah, Keluarga, Pensyarah, Sahabat2 aku, aku berjaya jugak menggenggam segulung ijazah yang tertera pada ijazah tersebut ::: IJAZAH SARJANA MUDA PERGURUAN DENGAN KEPUJIAN MATEMATIK PENDIDIKAN RENDAH:::

dan yang paling mengharukan mak dan abah aku ialah part** aku dapat menggengam trofi juga untuk Anugerah Kecemerlangan Akademik(Matematik) Kelas Pertama:::Alhamdulillah~~ hmm nak cter gembira tak boleh banyak2 nanti ada yang aku sedih~ so tgk je lah gambar2 di bawah ni ye..=)

mak dan abah**tq so much=)

my siblings **



Aminina Batique a.k.a tuan punye blog HUSH **tq juga utk dtg dan tq utk adobe tution =)

Ijat** tq for everything..

the moment** siap pin kat mortar tu takut bndalah bulu tu pempek kat muka..haha

family aku**(yg ujung belah kanan skali tu Abg Ipar aku) + Dr Puma

ada few pictures lagi yg tak dapek nak upload sbb insufficient data..~gambar aku ngan bestest fren aku Nuex..xpe2 nanti bila2 aku haploadkan..

so apa pun Alhamdulillah dah selesai semuanya~ tq SO MUCH semua!!!!



Sunday, April 17, 2011

the new destination aboard~

sorry people~its been a long period since the post "susah sangat..senang pulak" (7 bulan gak ooo)..haha..xpe2 im sure will not do the same thing again..(hope not..hahaha). orait..as i promise..story of my new place will BEGIN>>(backdated sket--its okey maafkan sy ye)

nak jadikan cerita, 9 februari lepas..aku naik flight MAS(okey xmo kalah juga ye)..ke mana?? ke Kota Kinabalu as I have been posted by the KPM to PITAS, Sabah..dang!!sentap jap kene hantar jauh2...sian mom n dad aku..sian aku gak..pastu sampai2 je kt KK tu, tros naik kereta seluruh SABAH(kat sini org pggl PERIOT..pdhl sebenarnya PIRATE..huhu xpe2 byk lagi yg korng akan tahu cara pggln yg lain disini..nt ye..mgkn di pos yg akan dtg) ..dlm perjalanan ke Pitas tu, telan air liur gak byk kali--->risau bile tgk rumah2 atas air, pastu tgk mcm nak roboh je rumah2 tu..tp yg PENTING wpun sedemikian rupa ASTRO tatap ada K...hahaha..kagum jap.. sblm tu, credit kepada cik aminina aka kelas kau maria atas info2 berkenaan Pitas melalui trip anda ke Sabah sblm ini..syukriya2..

ok2 aku sambung, the next day tros je g Skolah (smlm tdo kat rumah tumpangan--hotel lite2 jha di PITAS ni)..tp skolah n rumah aku bkn di PITAS tp 20 minit dr situ..sampai skolah g daftar dulu pastu Menumpang dulu di rumah Taufiq(technician skolah tu)..segan gak lama2 dok situ..pastu ada cikgu skolah(tuan rumah sewa itu) kata ada rumah kosong which dlm 3 minit je dr rumah Taufiq..tros je aku GRAB!!..reason die???

1. rumah tu betul2 depan laut. (haha..itam lagi la aku ni..kau ada??..haha)
2. tuan rumah aku kata sewa rm 450 (which consider murah giler kat sini)
3. dlm rumah tuan rumah bekal kan TV, PERIUK NASI n pinggan2 serta sudu2 (baru okey), Katil Queen 2 biji, Almari, Meja Makan, Dapur Gas beserta Gasnya sekali, mesin basuh dan byk2 lagi bnda2 yg aku rasa utk menjawab OKEY sy MAHU RUMAH INI..haha
4. jiran2 aku baik~kau boleh setiap ari ade je org kirim sotong, ikan..best2..TQ makcik..
5. sbb dekat dengan cikgu2 skolah and lastly sebab itu je rumah yg ada and BEST! (huhu..betul2 memang org lain kat sini jeles lagi ngan kami sbb dpt umah ni)

so these are some preview of the house and the sea view..



























so far~ this house is the best place for me to stay..
::::coming up next~ sekolahku in mode:Sukan MSS Zon 1

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...