Tuesday, February 14, 2012

Melbourne Part 1::


sorry. sorry. sorry. aku sangat busy. dan aku terlupa aku ada Belog.heh!..last entri blog 3 bulan dulu entri dia Australia Here I Go, dah jemu orang baca..hahanampak tak gambar kt atas tu..yes! I've been to Melbourne Australia =)
ok jom tengok apa yang ada masa aku pg Melbourne..sebelum tu nak gtau dulu yang aku pergi sana ngan my bestest friend Nuex Rosli.. seriously berdebar giler masa mula2 jejak kaki kt Melbourne Airport masa tu jam Aussie pukul 1.30a.m.. sebab memang strict giler pegawai2 Kastam n Airport Force die. so bagi saper yg merancang nak pergi sana, make sure there is no prohibited item dibawa bersama ye...Ingat tak kat entri sebelum aku kata nak pergi Sydney skali kan, but after several thoughts kitorang tak jadi pergi since banyak yang nak explore kat Melbourne ni..next time maybe Pastu make sure rancang betul2 sebelum pergi. Sebab every single detail will be asked and prepare your answer well.
Selesai je urusan kt Kastam tu , kitorang pergi la kt satu sudut ni, baru nak cari hotel bajet mana nak tinggal, menariknya ialah die siap sedia tepon percuma directly call to the hotel, just press the numbered hotel listed on the board. ada lebih kurang 23 Bajet Hotel so kitorang decide nak amik Discovery Hotel since itu yang dekat dengan Melbourne Town and itu je yang nampak murah ngan bajet kitorang.
Pastu baru kuar je Airport tu, mak aih!!! berasap mulut...Sejok Sejok! aku rasa. dekat2 8 degree celcius kot.. Takleh jadi ni, kitorang masuk dalam balik.. pergila makan kat Villa & Hut Cafe dalam Aiport tu.. aku amik Hot Chocolate and Danish Fingers.Pastu kitorang pergilah kt kaunter Sky Bus, since itu satu2nye shuttle bus yg ada kt situ and boleh bawak kitorang pergi ke Discovery Hotel tu..
::dalam flight::


::Masa kitorang sampai kat Melbourne Airport::
::Villa & Hut Cafe::
::SkyBus::
menggigil2 beli tiket pastu kejap je bas pun sampai. Bas pun bawak sampai ke Bus Terminal and Sky Bus give us a complementary service by drive us directly to Discovery Hotel. Sampai Discovery Hotel tu dalam pukul 7.00 am macam tu takleh masuk lagi since CHECK IN pukul 2 ye..haha jadi kitorang bagi nama je kata nak duduk dulu, then kitorang tanya la kt Lady yg Jaga kaunter tu mana port breakfast best!..hahah padahal baru je makan. gile2. they suggest us to go to Yarra River which is just walk-able distance from the hotel. Mmg orang kat sini kenderaan utama mereka adalah KAKI!! haha..merata2 orang jalan. pergi kerja jalan, pergi lepak kt Pub pun jalan kaki jah!. then sampai Yarra River, hmm what to say biasa je..tapi one unique thing is that kitorang jumpa ala2 replica Paris Tower..hahaha..pose pose (peta gambo la).. Pastu takde apa nak buat kitorang jalan KAKI pergi tempat utam kitorang nak pergi hari tu Queen Victoria Market kat Queen St. Aku respect and kagum dengan sistem dorang. SERIOUSLY, macam pasar tempat kita gak...tapi memang Bersih gile..kita kalau pergi pasar ikan tempat kita forsure lipat seluar and angkat kain..kat sana siap leh baring2 lagi okeyh!..Buah2 dan sayur die segar. so breakfast kitorang pagi itu ialah Strawberry jah.. pastu kt Queen Victoria Market tu jual banyak cenderahati yg sangat berbaloi untuk dibeli. tapi sbb bajet aku sket, aku beli apa yg patut je. kalau korang pergi Melbourne..make sure ini termasuk dalam List korang..





Then on the way nak balik semula ke hotel, kitorang masuk jalan Franklin St..sebab kitorang nak cari Bunyip Tours which yg akan akan bawak kitorang next day and day after the next day untuk tour around Melbourne(adalah tempat2 nya, itu akan diberitahu next part of the story).. masa kt Bunyip Tours Agency tu, sebelah die ada Elephant Hotel, saje je try masuk tanya harga..Seriously LAGI MURAH dari discovery hotel..apa lagi..tros bayar and amik..pastu cepat2 lari ke discovery hotel untuk amik back..kitorangpun masuk kt jalan Elizabeth St..which memang kitorang kene pergi sana again sbb nampak seuatu yg MENARIK(nak tahu?? next episode ye)..hoho..pastu masuk la Elephant Hotel tu..tidor sampaila petang lebih kurang 5.30pm camtu.. then kitorang pergi Parliament Building...SMART..tu je yg aku bleh cakap..the rest of the day kitorang jalan around the city tu..which sebab jalan kaki kitorang round yang dekat2 dulu..esok lusa baru jalan2 tempat lain.. so street yang mmg happening kt situ ialah Franklin St and Elizabeth St...Menu that Night: Tuna Sandwich. Done Part 1::

Pictures tell Everything::





5 comments:

~ariFFin~ said...

FUUYOOO.bes giler berjalan kat Melbourne..aku ni bila la nak menjejakkan kaki kat sana..paling jauh pon kat Turki je...its cool babe..
anyway x kan berdua je..

Miss Sunshine said...

bestnye!!!! muda2 dah dapat pagi melbourne.... tgk gambar pun best... mesti yang pergi lagi bestkan...

MawardiYunus said...

perghhh terbaik r bro.. teringin dow nk p sana ;P

Syed Azman Syed Ismail (S.A.S.I) said...

Miss Sunshine: hoho..best! ada kesempatan pergi la~

Mawardi: jom pergi UK end of this year nak?

cahya indah said...

tengok photos lagi menyesal tak ikut kannnn..huhu. rugi sangat2.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...