Sunday, May 1, 2011

::RESEPI MENU LARANGAN KINI

mampos aku, orang tgh sibuk2 larang jual nasi lemak di skolah (1kali seminggu? btol x fakta ni) aku suka2 nak bagi resepi nasi lemak pulak..xpe2 blog aku, suke haku la~ haha..**kasarnye bunyik..sorry.. so sebenarnya nak kongsi dgn penggemar nasi lemak kt luar sana.. bak kata Cik Aminina Batique** mak aih byk kali gak aku quote saudari nih..haha kang ada plak yang tak kenal Nasi LEmak sebagai Authenthic Food in MAlaysia..x keruan nenek moyang kita!!

bising2 pun xguna:: nah resepi nasi lemak yg aku slalu pakai( resepi dari makcik aku yg pg belajar kt KEMAS)

Nasi Lemak** (kalau nak feeling2 baca lah bawah ni dgn gaya Ala-Ala Chef Wan)

bahan- bahannye:
3 pot beras (guna je brapa pot korang nak pakai)
santan 1/2 cawan
1 sudu besaq mentega ( ni la yg lain dr yg lain)
bawang merah dan bawang putih dan halia (hiris halus)-- terpulang byk mana korang nak.. tp jgn lebih dr beras pulok.
garam secubit
serai 2 btg dan daun pandan 2 helai

Cara - Caranye:
1. basuh beras tuh, pastu sukat air die mcm biasa(kurangkan 1/2 cawan)
2. masukkan santan td
3. masukkan bahan-bahan yg lain dan ON je rice cooker tu..

Pastu results die InsyaAllah macam ni::: lepas tu match la nasi tu ngan sambal tumis ikan bilis~

gambar ihsan dr Pakcik Google::

aku xdapat nak snap gambo sbb camera BB dah buat hal~ geram jugak neh baru jatuh 3 kali dah carik pasal. hp cikai kah! atau aku kene tipu..haha BLOKBERRY kah??::
kalau bukan kita nak jaga culture kita!! siapakah lagi?? jawab..jawab::::



6 comments:

Hush said...

lepas ni tunggu resipi sambal ikan bilis pulak ek kat blog saya.
hehehehehe :)

Syed Azman Syed Ismail (S.A.S.I) said...

okeh~ waiting...haha::

athirah rosli said...

kesian budak2 sekarang. dah taleh makan nasik lemak kat sekolah. ngEe~

thnx bg resipi! ;)

Syed Azman Syed Ismail (S.A.S.I) said...

athirah: tu la ...tpaksa mkn bubur je kot kt skolah skrg ni~

Miss Sunshine said...

utk menu yang lebih sihat.. boleh gune susu rendah lemak untuk gantikan santan... tapi mahal sikit lah kan.. nak sihat kenelah berkorban.. dan rasa pun kurang ummph lah..

(hp tu beli je baru.. kan dah dapat gaji sedebuk... hehe)

Syed Azman Syed Ismail (S.A.S.I) said...

miss sunshine: betul jugak tu guna low fat milk~ bab beli hp baru tu susah sket..haha syg nk blanje gaji~hihi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...