Monday, May 9, 2011

:: Interbiu SPP

Hari ni aku nak cerita pasal Interview SPP hari tu. Nak dijadikan cerita terkejut gamaknye cek2 semakan Online kat laman spider SPP tu, nama aku telah dipilih **mampoo? haha..untuk temuduga SPP.
Jadi 4hb petang tu aku dah bergerak ke KUDAT. Tengs Ustaz Kashful atas kereta Wajamu yang Gagah Perkasa! Aku gerak skali ngan membe aku yg kene g interbiu tu skali~ Sampai kat Hotel di Kudat**terserempak pulak dgn pegawai SPP yg duduk hotel sama ngan aku..Encik SPP ni la yang gtau "esok yang interbiu kamu ni Dato'..Jgn risau beliau sporting" ::Ada sdkt kelegaan disitu..hoho..pastu esok pagi2 lagi jam 6.30 **which kat sini memang dah cerah bagai..aku g ke PKG tuh..sampai2 masing2 candidate muntah ilmu berdarah la katsitu..sorang tanya sape TYT Sabah, sorang tanya sape Timbalan Pengarah JPN Sabah..haha terkedu jap aku..::**dah tak tahu..aku pun join group muntah ilmu ni..ni la tips2 yang mereka bagi yang mungkin boleh ditanya semasa interbiu2 nanti:::

  1. Menteri Pelajaran
  2. Timb Menteri Pelajaran (**ada 2 orang tu kan)
  3. KKPM
  4. Pengarah Jpn Masing2
  5. Pengarah PPD Masing2
  6. Berapa Warna Bendera Sabah
  7. Warna2 Bendera Malaysia dan penjelasan warna ituh~
  8. Gambo sape kat duit kertas kita ** Tuanku Abdul Rahman ye
  9. Berapa tinggi Gunung Kinabalu
  10. NKRA
  11. PIPP
  12. KSSR
  13. Teori Pembelajaran **Sape pelopor die
  14. Bilik Darjah Berkesan**cterla pasal susunan meja
  15. FPK**nih penting nih
  16. Visi Misi Sekolah
  17. Arah Kiblat**ni kira2 macam cepu emas gak~nasib la sape yg kena
  18. KDNK negara bpe tahun ni
  19. kadang boleh jadi die suruh ngajar**tunjuk set induksi atau penutup
  20. TYT Sabah
  21. Bilangan Murid Sekolah~Gred Apa?
  22. bagi situasi disiplin~
  23. peranan guru disekolah

aku Kumpulan ke 3..dengan aku skali ada 3 org cikgu perempuan..dorang ni dr sekolah menengah**aku je dr sekolah rendah~riso gak masa mula2 masuk..hoho..pastu Dato tu suruh duduk**JANGAN DUDUK SELAGI PENEMUDUGA KORANG TAK BG APA2 ARAHAN~

Nasib aku masa tu::Dato tanya Macamana nak dapatkan Bilik darjah yang berkesan...hoho..terus aku masuk bg pendapat..pastu Dato suruh kitorang ngaja sorang2 sampaila beliau suruh STOP..Dato siap ketawa terbahak2 lagi..memang sporting habisla Dato.. Sebelum balik Dato tu pesan..
Jangan jadi GURU 25hb...Jangan jadi GURU Silibus..Jadi Pendidik bukan Guru semata.. =)
Jadi itulah sedikit sebanyak TIPS untuk pg Interbiu SPP.. Kalua ada sbrg soklan..comment kat bawah ni ye~

Sunday, May 8, 2011

::The Person I Love

Hari ni semua orang busy mengutarakan betapa sayang nya korang pada MAK korang. maklumlah Hari Ibu kan?? Tapi ingat..bukan hari ni sahaja..PAHAM??

"Mak, saya Sayang Mak". ** Mesti hari ni korang call ke atau bangun2 tdo trus je pg cakap kt mak korang camni kan..mungkin ada bahasa lain sket ke..tapi satu shaja aku nak pesan :: apa kata hari2 korang bangun tido, korang call mak bapak korang pastu cakap "I Love You Mom Dad" "Saya Sayang Mak Abah" Percayalah, seronok hati mak bapak korang. mungkin sape yang 1st timer tu mcm weirdo sket, tp InsyaAllah lama2 serasi gak..

Pastu korang selit2kan ucapan doa korang pada mereka** saya doakan mak abah panjang umur, Murah Rezeki, ada kekuatan untuk Beribadah dan macam2 lagi korang boleh doa..INGAT!! Doa anak yang soleh dan solehah akan diMakbulkan Allah. InsyaAllah. simple tak?? so tunggu apa lagi, jangan jadikan hari ni sahaja hari ibu atau bapa..tapi EVERYDAY IS PARENTS DAY::

mesti ada yang cakap, ala nanti dah tak best la, hari2 hari yg sama, lame, layu..Aloo, korang jangan jadi stereotaip sangat.
Hari2 bg ucapan yg sama kan satu DOA..kalau nak lain dari yang lain, apa kata HARI INI korang bwk MAK ABAH korang pg makan2 ke. Tak pun korang cium pipi dorang ke..Kan dah lain dari yang lain.

::Ini untuk MAK dan ABAH Saya ::

Mak Abah, Saya sayang Mak dan Abah. Saya doakan Mak Abah Panjang Umur dan Murah Rezeki. Saya doakan Mak Abah dapat Kekuatan untuk Beribadah. Saya doakan Mak Abah diLimpahi Rahmat dari Allah. Saya berdoa agar saya dapat menjadi anak yang soleh untuk berbakti dan dapat mendoakan untuk kedua ibu bapa saya. Terima Kasih Mak Abah untuk kasih sayang yang tiada batasan, untuk Segalanya. You are the person I LOVE.

Amin.




Saturday, May 7, 2011

::Besties~

Sorry Reader for the lateness in updating the blog~**bajet betul English..relax2 xleh lawan membe aku..die Dewa EnglishI**kata die sendiri::mampoo?? haha.. few thing happens recently yg menyebabkan aku xsempat hapdete blog~for MOST aku tgh prepare utk INTERVIEW SPP::perlantikan PPS(ala2 ke Jawatan Tetap Siswazah)..tp bukan ni aku nak cter..ni cternye::

Date: 2 May 2011

HAPPY 25th BIRTHDAY NUEX~
::Nuex::
This is my bestest fren:: Mohd Khairul 'Anwar bin Rosli aka Nuex.. hari ni hari jadi dia.. sorry dude cant be there to celebrate. Nuex ni sangatlah multi talented person. aku sangatlah kagum dgn dia:: dia ni pelakon teater, berbakat dalam menyanyi, good in cooking and now rupanye he found another talent in him(which dah dekat 1 tahun**aku yg lambat update)..die skrg ni pakar dalam make up2 RETISS(**petik kata2 Cik Epal jap)..after i look at the pictures an his model i were mesmerize!! tak caya?? take a look::

Eh..ni bukan hasil make up~ ni la gambo Tuan punye Belog ngan Nuex** tembam sket ye Syed!!



So ni la hasil kerja tangan Nuex:: mau buat tempahan:: KLIK.


Date : 3 May 2011

Tahniah Dato' Ct~ makin Berkembang Bisnes Anda!!
::Dato' Ct::
Ni seorang lagi my bestie:: bukan Siti Nurhaliza, tapi Siti Zubaidah bt Masran**which aku suka pggl die Dato' Siti(haha..die pun suka dan bangga okeyh!!)..Die ni, aku kenal masa aku kat maktab. Die sangatlah expert dalam English::cuma segan2 nak menonjol. pastu die ada perangai aneh::yakni rajin berimaginasi..hoho..pastu die sgt pandai dlm bab2 buat kek ni.. Actually sebelum2 ni aku tau die slalu tolong ayah die masak kuih muih.

Tapi recently aku tau yg die dah semakin maju dgn bisnes die dgn nama syarikat Czuma Food House.. aku survey2 tengok FB Group die::memang smart design cupcakes, kuh muih tradisional dan cakes2 pun ado.. take a look::






Cantik kan?? nak tempah?? KLIK sini CZuma Food House.



Date : 5 May 2011

All My Condolence To You Syamsila::
::Syamsila::
Nur Syamsila bt Mohd Haris is my another bestie:: die sorang yang sangat kuat semangat!! aku kenal die masa kat Maktab gak..Aku panggil die Syam. Syam ni kreatif orgnye..bagi die papan playwood besar ke kecik ke, die boleh ukir nama korang secantiknya kt situ~**aku xdapt nak tunjuk gambar utk yg ini sbb aku tertinggal key chain yg die bagi kt aku di Semenanjung. pastu, dia ni pantang dicabar:: ko suruh la die buat benda2 gempak, nah hamek kau mmg meletop die buat okeyh**pastu dgn bangga dia akan tanya balik"Kau Ada??" sentap jap**pastu aku diam je..haha..

yang hurdle ni hasil kerja tangan die okeyh!!


ni kerja kumpulan aku ngan die~

Tapi pada hari yang aku taip kat atas ni ada satu perkara terjadi:: Aku masa tu tgh drive baru balik dr INTERVIEW SPP..Aku sampai umah baru aku perasan text dr die.." Syed, Abah aku baru meninggal dunia." zapp! aku terkejut dan terduduk jap. seriously kaget aku. aku tros call die. cter pastu biarlah antara aku ngan die.
Tapi apa pun Syam, ko kene tabah. Ingat, Allah syg abah ko. be strong for you and your family. Allah pinjamkan kita ni sekejap je di dunia.
Blog Readers out there:: sama2 kita sedekahkan Al Fatihah utk Arwah Abah Syam..

Al Fatihah.



Sunday, May 1, 2011

::Addicted Punye Hal~ Boley Jha!!

okey..this is weird..me getting addicted doing blog..kesah plak..okeh jha..skrg ni aku suke baca blog2 yang ada tutorial utk mencantekkan dan meletopkan lagi blog aku~ which**jgn ko tya::
"eh! sama je aku tgk! xchantek pon"..aloo nama pun blajo..sabar2 la..esok lusa tak pun tlat chantekla sket..tau la blog ko tu SANTEK..(utk yg tya soklan cmtu la...)
so antara blog yang menjadi idola layout dan entri tatapan aku sekarang ni adalah::

2. BLOG CIK EPAL (which mmg blog terkenal zaman kini)
3. BLOG CIK WAWA

jangan ingat blog lain aku tak tengok..wajib aku tengok.. sbb korang adalah pencerita dunia bagi aku::so adalah rugi untuk aku tak baca entri2 hebat korang..btw::yg blockquote tu pun baru je aku belajar..kalau jadi Alhamdulillah la~kalau x jangan CURSE aku plak..hoho..credit to Cik Wawa ye~ tengs.. okeh chow:: nak melayan SMALLVILLE S10.
ihsan dari Google Uncle~


::RESEPI MENU LARANGAN KINI

mampos aku, orang tgh sibuk2 larang jual nasi lemak di skolah (1kali seminggu? btol x fakta ni) aku suka2 nak bagi resepi nasi lemak pulak..xpe2 blog aku, suke haku la~ haha..**kasarnye bunyik..sorry.. so sebenarnya nak kongsi dgn penggemar nasi lemak kt luar sana.. bak kata Cik Aminina Batique** mak aih byk kali gak aku quote saudari nih..haha kang ada plak yang tak kenal Nasi LEmak sebagai Authenthic Food in MAlaysia..x keruan nenek moyang kita!!

bising2 pun xguna:: nah resepi nasi lemak yg aku slalu pakai( resepi dari makcik aku yg pg belajar kt KEMAS)

Nasi Lemak** (kalau nak feeling2 baca lah bawah ni dgn gaya Ala-Ala Chef Wan)

bahan- bahannye:
3 pot beras (guna je brapa pot korang nak pakai)
santan 1/2 cawan
1 sudu besaq mentega ( ni la yg lain dr yg lain)
bawang merah dan bawang putih dan halia (hiris halus)-- terpulang byk mana korang nak.. tp jgn lebih dr beras pulok.
garam secubit
serai 2 btg dan daun pandan 2 helai

Cara - Caranye:
1. basuh beras tuh, pastu sukat air die mcm biasa(kurangkan 1/2 cawan)
2. masukkan santan td
3. masukkan bahan-bahan yg lain dan ON je rice cooker tu..

Pastu results die InsyaAllah macam ni::: lepas tu match la nasi tu ngan sambal tumis ikan bilis~

gambar ihsan dr Pakcik Google::

aku xdapat nak snap gambo sbb camera BB dah buat hal~ geram jugak neh baru jatuh 3 kali dah carik pasal. hp cikai kah! atau aku kene tipu..haha BLOKBERRY kah??::
kalau bukan kita nak jaga culture kita!! siapakah lagi?? jawab..jawab::::



Cherita KonboKesyen

how to start? ermmm.... cmnilah.. setelah penat lelah bertelaah (hahah..boley??) di maktabun(IPG Kampus Perguruan Islam selama 1 Tahun Setengah di (ada stgh di situ ye) dan (IPG Kampus Raja Melewar, Soromban selama 4 Tahun dan aku telah slamat berkonvokesyen di PICC, Putrajaya~for the first time in my life aku berkonvo~(mgkn second kot kalau aku amik kira konvo masa kat Skolah dulu..gohoho)..

apa pun aku puas hati sbb::::
1. aku dapat senangkan hati mak ayah aku dan yang aku telah berjaya menebus kekalahan masa Matriks dulu..
2. aku dapat pensyarah yg sentiasa ada dibelakang untuk menyupport aku dlm kuliah..
3. aku dapat kawan2 yang ada masa susah dan senang yang banyak membantu aku masa belajar(walaupun last minute okeh)..
4. aku dapat buktikan pada Pendengki Lahnat bahawa perbuatan dia tak menjejaskan sikit pun aku~(kalau ada la >..<)
5. yang paling best skali aku dpt puaskan hati aku capai target..

satu nasihat aku utk semua pelajar diluar sana:: jangan kedekut ilmu dan ingatlah apabila kita berkongsi walaupun sepatah kata InsyaAllah Allah pasti akan membalas~ pastu satu lagi nasihat.. jangan menyombong berlagak pandai..tanyalah apa yg tak tahu walaupun dia musuh kita atau die pesaing kita** wink wink...=)

seriously aku xrajin, malas dan dlm erti kata agak last minute ye~ tapi atas berkat doa Mak Abah, Keluarga, Pensyarah, Sahabat2 aku, aku berjaya jugak menggenggam segulung ijazah yang tertera pada ijazah tersebut ::: IJAZAH SARJANA MUDA PERGURUAN DENGAN KEPUJIAN MATEMATIK PENDIDIKAN RENDAH:::

dan yang paling mengharukan mak dan abah aku ialah part** aku dapat menggengam trofi juga untuk Anugerah Kecemerlangan Akademik(Matematik) Kelas Pertama:::Alhamdulillah~~ hmm nak cter gembira tak boleh banyak2 nanti ada yang aku sedih~ so tgk je lah gambar2 di bawah ni ye..=)

mak dan abah**tq so much=)

my siblings **



Aminina Batique a.k.a tuan punye blog HUSH **tq juga utk dtg dan tq utk adobe tution =)

Ijat** tq for everything..

the moment** siap pin kat mortar tu takut bndalah bulu tu pempek kat muka..haha

family aku**(yg ujung belah kanan skali tu Abg Ipar aku) + Dr Puma

ada few pictures lagi yg tak dapek nak upload sbb insufficient data..~gambar aku ngan bestest fren aku Nuex..xpe2 nanti bila2 aku haploadkan..

so apa pun Alhamdulillah dah selesai semuanya~ tq SO MUCH semua!!!!



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...